Reinder Smit

Functie: Onderwijzer, Amateur-historicus

(Dwingeloo 1948 - Meppel 1999) Onderwijzer en amateur-historicus.

Werkte aan scholen in Leggelo, Eemster, Lhee en Dwingeloo. Raakte tijdens zijn studie aan de Pabo geïnteresseerd in de cultuur van zijn geboortestreek. Schreef zijn eerste boek Kent u ze nog... de Dwingelers (1973) in samenwerking met burgemeester Hopperus Buma. Daarna volgden nog vele boeken en artikelen over de geschiedenis van Dwingeloo. In al zijn pennenvruchten schreef hij 'Dwingelo' consequent met één o. Hij was medeoprichter van de historische vereniging Dwingeloo en gaf rondleidingen in zijn woonplaats. Hij stond aan de basis van tal van acties en naspeuringen met betrekking tot de geschiedenis van zijn geboorteplaats. Hij was lid van de Drentse Schrieverskring en van de redactie van Ons Waardeel. Smit maakte zich ook sterk voor het behoud van de streektaal. Hij was de plaatselijke coördinator van de werkgroep van het Drents woordenboek. In 1996 verscheen zijn Woordenboek van het Drents van Dwingelo.