Willem Albert Scholten

Functie: Industrieel

(Loenen 1819 - Groningen 1892) Groninger industrieel.

Werd bekend door zijn aardappelmeel-, stroop, strokarton en suikerfabrieken. Min of meer bij toeval raakte Scholten betrokken bij de turfhandel. Op 16 september 1873 bezocht een vervener uit Stadskanaal hem met het verzoek te participeren in een veenaankoop van 756 hectare te Emmer-Compascuum. Scholten stemde toe en raakte vervolgens zo enthousiast, dat hij in de twee daaropvolgende jaren het gehele Smeulveen (974 ha) en 1000 ha in het Barger-Oosterveen aankocht. Bij de aankoop zal hij ongetwijfeld gedacht hebben aan het brandstofverbruik van zijn vele fabrieken. Zijn zoon J.E. Scholten nam later de exploitatie van dit gebied ter hand.