Schiphorst

Buurschap met verspreide bewoning aan de Schiphorsterweg in de gemeente Meppel (tot 1998 De Wijk) ten zuidoosten van Meppel en ten noorden van De Wijk.

Hemelsbreed ca. 2 km westwaarts, ten zuiden van de Meppeler wijk Oosterboer, staat het gebouw De Schiphorst.

Bronnen vermelden: Scyphorstynger marcke (1428), tot Schiphorst (1437). Ook De Schiphorst. De naam is samengesteld uit horst = hoogte en schip, wat kan betekenen: a) schip, b) skep = schaap. In het laatste geval wordt de betekenis van de naam: schapenhoogte.

Ten zuidoosten van de buurtschap ligt het landgoed van havezate De Havixhorst; thans is het gebouw in gebruik als chateau-hotel en restaurant. Verder is de plaats bekend door het ooievaarsstation De Lokkerij (1981), dat werkte met fokprogramma's, maar daarmee in 1990 stopte. De populatie ooievaars bedraagt tussen Meppel en Dedemsvaart thans 500 exemplaren (2002).