Het Schier

Buurtschap met verspreide bewoning tussen de heuvelrug van de Bisschopsberg en de Havelterberg in de gemeente Westerveld (tot 1998 Havelte) ten noordwesten van Havelte, de oprijlaan naar de Johannes Postkazerne (met het militair tehuis PMT) in het noorden en de kazerne zelf in het noordwesten; voorts in alle windstreken omgeven door militaire oefenterreinen. Tot de bebouwing kan het officiersgebouw van de kazerne worden gerekend. Zuidelijk van Het Schier ligt het dorp Darp.

Reeds in 1313 vermeld als Schevehorne, in 1421 op der Schyer, 1851-55 Schier, 1867 't Schier en 1900 wederom Schier. Afgeleid van schere = grens en horne = hoek.