Persoon

Albert Sassen

Functie: hoogleraar

Geboren: 1921
Gestorven: 1999

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Ter Apel 1921 - Haren 1999) Hoogleraar.

Zat tijdens de bezetting ondergedoken in Fluitenberg. Voor het aprilnummer 1946 van Erica leverde hij onder zijn pseudoniem Willem van Fluitenberg het gedicht De Reuze. Het is een parodie op Goethes bekende Erlkönig. Met Willem Diemer deelde Sassen het pseudoniem Sander Siemes. Onder die naam schreef het duo de 'novelle' Als het leven roept, die kort na de oorlog als feuilleton in Het Vrije Volk verscheen.

Promoveerde in 1953 bij G.A. van Es op Het Drents van Ruinen. Het materiaal voor zijn dissertatie verzamelde hij tijdens zijn onderduik. Van 1970 tot 1986 was hij hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij werkte mee aan Blancquaerts Reeks Nederlandse Dialectatlassen, waarvoor hij Groningen en Noord-Drenthe beschreef.

Literatuur

  • Lit.: Nijkeuter, Drentse literatuur
  • H. Wubs, 'Professor A. Sassen', in: Nooit verloren werk. Het Dialectenboek IV (Groesbeek 1997).