Persoon

Julius Jacobus van de Sande Bakhuyzen

Functie: Schilder

Geboren: 1835
Gestorven: 1925

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Den Haag 1835 - Den Haag 1925) Schilder.

Leerling van zijn vader, de landschapsschilder Hendrikus van de Sande Bakhuyzen, en van de Haagse academie. Legde zich vooral toe op het schilderen van landschappen, waarin bomen vaak een prominente plaats innemen. Van de Sande Bakhuyzen kwam omstreeks 1875 voor het eerst naar Drenthe en verbleef daar de laatste veertig jaar van zijn leven bijna elke zomer en najaar, soms in gezelschap van zijn zuster Gerardine. Hij werkte ondermeer in Gieten, Eext, Borger, Drouwen, Rolde, Zweeloo, Aalden, Wezup, Hooghalen en Exloo. In dit laatste dorp bracht hij vanaf 1896 tot zijn dood iedere zomer door. Hij geldt als vooraanstaand vertegenwoordiger van de Haagse School.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1981)
  • S. de Bodt e.a., De Haagse School in Drenthe (Assen/Zwolle 1997)
  • T. de Liefde-van Brakel, Hendrikus, Gerardine en Julius van de Sande Bakhuyzen. Een Haagse schildersfamilie uit de negentiende eeuw (Zwolle 1997)
  • Sanders, Schilders Drenthe.