Persoon

Dirk Theodorus Rutgers

Geboren: 1922

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Leeuwarden 1922) Predikant in Diever, IJhorst-De Wijk en Wapserveen. Vertolker van Hamlet in de Shakespeare-spelen in Diever. Werkte als jeugdpredikant in Groningen met grote aandacht voor het citypastoraat in oecumenisch verband. Van 1948-1951 en 1960-1965 was hij hervormd predikant te Diever, van 1975-1983 in IJhorst-De Wijk.

In zijn eerste periode in Diever was Rutgers nauw betrokken bij de Shakespeare-spelen. Hij speelt in 1950 de hoofdrol in Hamlet en Peer Gynt in het gelijknamige toneelstuk van Ibsen. Het meewerken aan toneelstukken stimuleerde zijn liefde voor poëzie en literatuur. In 1989 werkte hij mee aan de uitvoering door de Katholieke Oratoriumvereniging van Via Sacra van de componist Monnikendam. In 1990 verscheen van hem bij de Stichting Het Drentse Boek Miniaturen rond de dood - Schetsen van leven en in 1992 zijn herinneringen als dominee in Drenthe in Grensstenen. Met beide boeken geeft hij de religie een menselijk gezicht.