De Punt

Wegdorp (lengte 3 km) in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries, tot 1-12-1999 Zuidlaren) langs het Noord-Willemskanaal tussen Vries (zuiden) en Eelde (noordwesten). Zet zich vervolgens voort over het kanaal en de Drentsche Aa, tevens provinciegrens, op Gronings grondgebied in de gemeente Haren tot Glimmen, vandaar alhier de benamingen Drentse Punt en Groninger Punt. De Drentsche Aa heet hier ook wel Punterdiep, de brug erover Punterbrug.

Punt betekent (veer)pont, waarmee men vroeger het riviertje overstak. Tussen deze waterloop en het kanaal ligt op Drents grondgebied Polder De Punt. Tussen A28 en kanaal en dorp verrees medio jaren '90 een waterbekken t.b.v. het pompstation aan Groninger zijde, dat de drinkwatervoorziening vanuit de Drentsche Aa voor de stad Groningen en omgeving verzorgt. Dit waterwinbedrijf De Punt is in 1877 door particulieren opgericht en begin 20e eeuw door de stad overgenomen.

Het huis Groninger Punt is een voormalige herberg en tolhuis uit 1736; aan Drentse zijde staat nog een tol- annex brugwachtershuisje.

Op maandag 23 mei 1977 vond ten oosten van De Punt op de spoorlijn Zwolle-Groningen nog juist aan de Drentse kant van de provinciegrens, de kaping van een trein door Molukkers plaats. Na bijna drie weken werd deze door het inzetten van mariniers en luchtmacht op zaterdag 11 juni beëindigd. Hierbij kwamen twee gijzelaars en zes Molukkers om het leven.