Johannes Pottinga

(Harlingen 1831 - Hoogeveen 1922) Bestuurder.

Kwam na verhuizing naar Twente in aanraking met textielfabricage en werd daardoor later adjunct-directeur Fabriekswezen van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord (1861). Gouverneur Gregory zag in deze vrijgezel een burgemeester. Ondanks drastische salarisvermindering aanvaardde hij dat ambt te Diever (1872-1874), daarna te Vledder (tot 1876), Zuidwolde (tot 1885) en ten slotte Hoogeveen (1885-1912). Daar kwam hij weer op het salaris - f 1200 per jaar - dat hij bij de Maatschappij verdiende.

Zijn bestuursperiode in Hoogeveen kreeg landelijke bekendheid door het in 2000 dubbel bekroonde boek van Thomas Rosenboom Publieke Werken. Daarin spelen het 'armengehucht' Dwarsgat (nu Elim) en Pottinga een opmerkelijke rol.