Jans Polling

Functie: presentator, Zanger, verhalenverteller

(Borger 1946) Radiomaker, presentator, schrijver, zanger en verhalenverteller.

Verwierf grote bekendheid als freelance medewerker van RTV-Drenthe en als schrijver van tien verhalenbundels waarin hij op humoristisch-relativerende wijze de dagelijkse gang van zaken in zijn gezin beschrijft. Vanaf 1989 las hij tien jaar lang wekelijks een autobiografisch verhaal over dit onderwerp voor in het middagprogramma van Radio Drenthe.

In 1991 verscheen de verhalenbundel Vaoderschap - Vakmanschap? waarin hij zijn rol als opvoeder en echtgenoot tegen het licht houdt en relativeert. Vervolgens verschenen de bundels Troost veur kerels, Ok veur vrouwluu, Wat 'n gedoe, 't Kun minder, 't Komt zoas 't valt, Klein leed, Veur riepe vaoders, Wat nou weer en Vaoderschap of voederschap? Een selectie van de verhalen werd in 1997 vastgelegd op de cd Jans Polling vertelt zien mooiste verhalen.

Polling werd geboren als zoon van een caféhouder en deed in zijn jeugd mede daardoor een flinke dosis mensenkennis op die hem later goed van pas zou komen. Hij bezocht achtereenvolgens de ulo in Borger, de Rijkskweekschool voor onderwijzers in Coevorden en de School voor Handenarbeid in Groningen. Vier jaar was hij onderwijzer/waarnemend hoofd aan een openbare lagere school in Drachten en daarna werd hij leraar handvaardigheid aan het Comenius College in Stadskanaal waaraan hij nog parttime verbonden is. Samen met musicus André Damming richtte Polling in 1987 het Drentstalige Duo Dampo op. Na een aantal succesvolle try-outs in 't Schepershoes in Balloo trok het duo ruim twaalf jaar lang met een gevarieerd avondvullend cabaretprogramma langs dorpshuizen, feestzalen en theaters in en buiten Drenthe.

Duo Dampo bracht de cd Veur je.. Veur oe uit en maakte in 1996 samen met het duo Harm en Roelof, de cd Over vrouwluu en zo. Als radiomaker verwierf Polling bekendheid als mede-presentator van het Drents Programma van Radio Noord en (later) van Radio Drenthe. Hij bedacht de formule voor een artiestenprogramma dat hij ruim dertien jaar onder de naam Muzementen voor radio Drenthe produceerde en presenteerde. Via dit programma kregen honderden Drentse artiesten en groepen de kans om zich aan een groot publiek te presenteren. Polling oogstte ook succes met het praatprogramma Dikke verhalen waarin het dagelijks leven in Drenthe in verleden en heden wordt belicht. Als verhalenverteller en presentator treedt hij veelvuldig op in het Noorden en, in toenemende mate, ook elders in het land.