Isaac Philipson

Functie: Rabbi

('s-Hertogenbosch 1902 -Auschwitz 1944) Van 1928 tot 1942 rabbi van de Joodse Gemeente in Hoogeveen.

Als lid van het plaatselijk crisiscomité gaf hij in 1932 de brochure De nood en druk der tijden van geestelijk en godsdienstig standpunt bezien uit. Daarin waarschuwde hij heel beklemmend voor ontbindende krachten als materialisme, malthusianisme, overproductie en onderconsumptie, die volgens hem onherroepelijk tot een catastrofe moesten leiden. In een open brief in 1934 wekte hij zijn gemeenteleden op om op joodse feestdagen de zaken gesloten te houden en zo naar buiten de joodse gemeenschapszin te tonen. Hij verzette zich tegen de liberalisering binnen de Joodse gemeenschap.

Met zijn uit Coevorden afkomstige vrouw Selina Simons en dochtertjes Rika Sara en Sarah Eline werd hij op 2 oktober 1942 gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij allen werden omgebracht. In Hoogeveen is in de verzetsbuurt een straat naar hem genoemd.