Jan Hendrik Pelleboer

Functie: Weerman

('s-Heerenbroek 1924 - Paterwolde 1992) Weerman.

Trad al in 1934 in zijn geboorteplaats als weerman op door weersverwachtingen aan de deur van het plaatselijke café te hangen. In 1940 zocht hij contact met het KNMI; vanaf 1943 verrichtte hij waarnemingen voor deze instelling. Na een interne opleiding in De Bilt, werd Pelleboer in 1945 assistent van de meteorologische dienst op het vliegveld Eelde. Daarnaast begon zijn loopbaan als weerkundig journalist: eerst bij de Zwolse Courant, daarna bij het Nieuwsblad van het Noorden; aan beide kranten was hij tot zijn overlijden verbonden.

Zijn nevenactiviteiten brachten hem in 1954 in conflict met de KNMI. Hij nam derhalve ontslag en werd zelfstandig weerman en journalist. Het aantal periodieken, radio- en tv-programma's waaraan Pelleboer meewerkte, was talrijk. Hij verleende zijn kenmerkende 'rurale' - veel geparodieerde - stemgeluid o.a. aan de TROS, Radio Nederland Wereldomroep en Radio Noord (later tevens Radio Drenthe).

Pelleboers grote verdienste is dat hij het weer voor een groot publiek toegankelijk maakte. Naast bijdragen aan genoemde media, schreef hij een aantal populair-wetenschappelijke meteorologische werken, waaronder Wat voor weer? (1976), Extremen in Noord-Nederland (1977) en Weerboek. Extreme weer-situaties van de laatste twee eeuwen in Nederland (1983). Vanaf eind jaren '80 exploiteerde hij een eigen telefonische weerlijn; waar zo'n vierduizend bellers per dag gebruik van maakten. In zijn woongemeente Eelde was hij op velerlei terreinen actief, o.a. als hoofdredacteur van het weekblad Dorpsklanken (1956-1986), organisator, politicus, bestuurder binnen vele verenigingen. In 1972 was hij medeauteur van het boek Op weg door Eelde, Paterswolde, Eelderwolde, daarvoor - in 1963 - schreef hij reeds een dorpsgids (daarna enkele malen heruitgegeven).