Locatie

Padhuis

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Esgehucht aan de gelijknamige weg in de gemeente Coevorden ten oosten van Coevorden en ten westen van Schoonebeek. Ten noorden ervan liggen de Padhuizeresch en het Padhuizerveld (beiden vnl. bouwland met enig bos), ten zuiden de Padhuizerweide (wei- en bouwland).

In 1276 vermeld als Pathus; in 1341 staat geschreven: twen huse ton pade unde to den Vene. Hier is geen sprake van pad = kikvors(achtige), maar van pade = moeras. De betekenis luidt derhalve: huis aan het moeras.

Padhuis heeft zich ontwikkeld uit een in de Middeleeuwen gestichte boerderij op hoge zandgrond met een kleine esakker. Naderhand groeiden meerdere hoeven aaneen tot een buurtschap. Rond 1940 begon de grootschalige ontginning van het Padhuizerveld. Oude boerderijen aan de Europaweg.