Overcingel

Landgoed in het hart van Assen, in 1777 gesticht door Johannes van Lier.

Van het toenmalige omvangrijke landgoed is slechts 5 ha overgebleven. Het imposante huis wordt omgeven door een tuin in de Engelse landschapsstijl, voorzien van reliëf, vijvers en een prieel. In de tuin staan veel eeuwenoude bomen. In het voorjaar bloeien hier tal van stinsenplanten, waaronder Krokus (massaal), Holwortel en Narcissen. Tevens groeien er veel planten die in oudere bosmilieus thuishoren, zoals Bosanemoon, Veelbloemige salomonszegel en Dalkruid. Het oostelijk deel van het landgoed bestaat uit honderden jaren oud loofbos, ooit onderdeel van het Asserbos. De boomlaag bestaat uit zeer oude Zomereiken, terwijl Hulst de struiklaag domineert.