Locatie

Overcingel

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Huize Overcingel aan de Oostersingel 27 te Assen. Het betreft het olieverfschilderij: Overcingel (58x75) van Hessel de Boer uit de collectie van dhr. Berghuis te Assen. Het is één van een mapje met tien (losse) prentbriefkaarten uitgegeven in het kader van de tentoonstelling Asser Stadsgezichten in NV De Provinciale aan de Torenlaan 20 (van 12 sept. t/m 18 okt. 1992), door Centrum voor Beeldende Kunst Drenthe te Assen. De uitgave is tot stand gekomen dankzij medewerking van W.H. Berghuis en de kunstenaars. urn:rights:all-reserved

Landgoed in het hart van Assen, in 1777 gesticht door Johannes van Lier.

Van het toenmalige omvangrijke landgoed is slechts 5 ha overgebleven. Het imposante huis wordt omgeven door een tuin in de Engelse landschapsstijl, voorzien van reliëf, vijvers en een prieel. In de tuin staan veel eeuwenoude bomen. In het voorjaar bloeien hier tal van stinsenplanten, waaronder Krokus (massaal), Holwortel en Narcissen. Tevens groeien er veel planten die in oudere bosmilieus thuishoren, zoals Bosanemoon, Veelbloemige salomonszegel en Dalkruid. Het oostelijk deel van het landgoed bestaat uit honderden jaren oud loofbos, ooit onderdeel van het Asserbos. De boomlaag bestaat uit zeer oude Zomereiken, terwijl Hulst de struiklaag domineert.

Literatuur