Oudemolen

Bron: Stichting Oud Vries

Dr.: Olmeul

Buurtschap in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries, tot 1 december 1999 Zuidlaren) ten zuidoosten van Vries, ten noordoosten van Assen en ten westen van Anloo, gelegen aan de westoever van het Oudemolensche Diep (onderdeel van de Drentsche Aa).

In 1498 ter Oldenmolen, in 1840-1855 Oude Molen, in 1846 Oude-Molen en Oldemeulen. De betekenis van de naam is: bij de oude molen. In 1579 betrof dit een watermolen bij de Drentsche Aa, naast twee huizen van de familie Homan uit Vries.

Na medio 19e eeuw ontwikkelde Oudemolen zich tot een gehucht. In Oudemolen herinneren een straat, een basisschool en een granieten bank (1920) aan meester Gerhard Filippus Crone (1849-1931), die van 1880 tot 1920 in het dorp hoofdonderwijzer van de eenmansschool was. Hij was maatschappelijk zeer actief; door zijn inspanningen kwam er o.a. een zuivelfabriek in Oudemolen (1896). Militaire opslagplaats voor munitie (22 ha); heide met vliegdennen en een naaldbos.

Schimpnaam voor de inwoners: Soepenbrijpensen.