Locatie

Oldendiever

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Buurtschap aan de gelijknamige straat in de gemeente Westerveld (tot 1998 Diever) pal ten zuiden van Diever en ten westen van Dieverbrug.

Ten zuidwesten ervan ligt het weidecomplex Oldendieverveld (29 ha, eigendom Staatsbosbeheer) met de Oldendieverveldweg en een strook woeste grond, waarin het ven Witteveen ligt.

Bronnen vermelden: in Oldendene (1298-1304), tot Olden Deueren (1442), Olden Deveren (1457), Olde Dieverde (1811-13) en Oude Diever (1865). 

De molen 'De Vlijt' (1882) is de laatste van zes molens in de omgeving. De Dieverder bakker maakt van het meel uit de molen 'molenbrood'. Voorts staat er een gerestaureerde Saksische boerderij.