Organisatie

Kunstkring De Oase

Organisatie type: Kunstenaarsgenootschap

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kunstenaarsgenootschap.

Ontleent zijn naam aan een ruimte in een oude wagenmakerij in Meppel, eind jaren '20 van de 20e eeuw door Klaas Smink en Piet Zwiers korte tijd gebruikt als atelier. In deze ruimte hielden zij ook tentoonstellingen, tot het pand begin jaren '30 werd afgebroken. In de latere ateliers van Smink, eerst in de Hagenstraat en daarna in de Weteringdwarsstraat, werd vanaf halverwege de jaren '30 ook door andere kunstenaars gewerkt, in wier werk zijn invloed soms duidelijk herkenbaar is. Aanvankelijk waren dat J. Ponne, B. Arendshorst en J. Mol, die samen met Smink als 'De Oase-groep' na WO II met exposities naar buiten traden. Begin jaren '50 werkten ook de jongere schilders F. van der Veen en R. Kleine in het gemeenschappelijke atelier.

Nadat het pand aan de Weteringdwarsstraat in 1954 was afgebroken, betrokken Ponne en Van der Veen het oude atelier van A. Keizer aan de Kleine Akkerstraat. Eind jaren '50 hield de groep op te bestaan, nadat een aantal leden Meppel had verlaten.

Literatuur