NPBI International b.v.

Organisatie type: Steriele vloeistoffen voor de farmaceutische industrie

In Europa toonaangevende producent van steriele vloeistoffen voor de farmaceutische industrie uit Emmer-Compascuum.

De vloeistoffen worden ten behoeve van in- en transfusie, dialyse, injectie en dergelijke vervaardigd. De kleine en grote flessen en zakken waarin ze worden verpakt maakt het bedrijf zelf. Hetzelfde geldt voor de verdere verpakking en labeling ervan. Daarnaast levert de onderneming haar klanten laboratoriumondersteuning voor de ontwikkeling van medicijnen.

Het wereldwijd distribuerende bedrijf werd in 1979 opgericht en kwam voort uit het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis in Amsterdam. De keuze voor vestiging in Emmer-Compascuum had onder meer te maken met het personeelsaanbod, de lage grondprijs en de beschikbare subsidies. Het bedrijf werd in de leegstaande Enka-fabriek van de voormalige AKU gehuisvest. Sinds 1997 is NPBI, dat voor 'Nederlands Productielaboratorium voor Bloedtransfusieapparatuur en Infusievloeistoffen' staat, onderdeel van Fresenius HemoCare. Laatstgenoemde is een leidende onderneming op het gebied van bloedbehandeling en infusietechnologie in Europa. Fresenius HemoCare maakt deel uit van de Duitse Fresenius Groep, een van de belangrijkste farmaceutische concerns in de wereld. Met ruim achthonderd werknemers behoort NPBI tot de topwerkgevers van Drenthe.