Nijlande

Dr.: Nijlaande

Esdorp in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Rolde) ten zuidwesten van Rolde en ten oosten van Assen aan de gelijknamige straat (ook: Kerkweg). Vanuit Rolde gaat de Nijlanderstraat naar het plaatsje. Ten oosten ervan ligt de Nijlanderesch (met het Kikkertsveen), ten westen het Nijlanderveld (bouw- en weiland) en ten zuiden, achter de buurtschap Eldersloo, het weidegebied Nijlanderbroek aan de noordkant van het Amerdiep.

Toponymisch verwant met Nijland (Fr.) en Nieuwlande (gemeente Hoogeveen); betekenis: het nieuwe land. Nijlande is waarschijnlijk in de Vroege Middeleeuwen vanuit Rolde als kampontginning gesticht.

Schimpnaam voor de inwoners: Bokkies (uitgelaten jongeren).