Nijeveense Bovenboer

Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Meppel (tot 1998 Nijeveen) ten noorden van Nijeveen aan weerszijden van de spoorlijn Leeuwarden-Meppel. De nederzetting loopt van de grens met Westerveld (tot 1998 Havelte) westwaarts en gaat over in Kolderveense Bovenboer.

Op de Franse kaart (1811-13) vermeld als Nieuwveense Boer, in 1865 als Nijeveensche bovenboer en in GHAN en HAD (1851-1901) als Nijveensche Bovenboer, gelegen tussen de weidecomplexen Nijeveen Boven (noorden) en Nijeveen Binnen (zuiden;1851-55), ook Nijeveenboven en Nijeveenbinnen (1901). resp. Nijeveen(-)boven en Nijeveen(-)binnen. De betekenis van de plaatsnaam is: bovenbuur (boer = buur) van Nijeveen.