Locatie

Nieuwlande

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Dr.: Nijlaande

Wegdorp in de gemeente Hoogeveen (tot 1998 Oosterhesselen) ten oosten van Hoogeveen en Hollandscheveld en ten westen van Dalen (1351 inwoners en 485 woningen in 2002). Betekenis van de plaatsnaam: op het nieuwe land.

Nieuwlande ontstond aan het eind van de 19e eeuw op het kruispunt van de kanalen Oostopgaande en Dwarsgat (nu Brugstraat). Nieuwlande heeft in de oorlogsgeschiedenis een bijzondere plaats verworven. Het was de woonplaats van Johannes Post, één van de bekendste verzetsmannen van Nederland. Na 1900 hadden zich hier boeren gevestigd die op afgeveende gronden aardappelen gingen verbouwen. Voor het merendeel waren zij, net als Post, overtuigd gereformeerd. Het dorp werd doorsneden door vaarten en wijken en lag vrij geïsoleerd. Door toedoen van Post hebben zo'n 90 tot 100 joden in Nieuwlande een onderduikadres gevonden en vrijwel allen de oorlog overleefd. Het dorp kreeg de bijnaam Drents Palestina. In 1985 kreeg Nieuwlande de Yad Vashem onderscheiding toegekend door de staat Israël.

Schimpnaam voor de inwoners: Scheidsen (scheidstenen).

Literatuur