Nieuwediep

Veenkolonie in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Gieten) tussen Annerveenschekanaal (noordwesten) en Stadskanaal (Gr.; zuidoosten) en tussen Veendam/Wildervank (Gr.; noorden) en Gieten (zuidwesten) aan de gelijknamige weg en het gelijknamig kanaal (1800). De bebouwing ligt aan de noordkant, het kanaal aan de zuidkant van de weg. Dorp, weg en kanaal zijn 5 km lang en lopen van Bareveld in het noordwesten tot de vroegere gemeentegrens tussen Gieten en Gasselte in het zuidoosten. Ten westen ervan ligt het buurtschapje Bosje.

In 1867 vermeldt J. Kuyper de plaats als 1e en 2e Gietermond. Steenfabriek en kalkbranderij De Twee Provinciën. Precies tegen de grens loopt de goederenspoorlijn Stadskanaal-Veendam (Groninger zijde). Ontstaan aan het in 1800-1833 gegraven Gieter- en Bonnerkanaal, Gieterveen(sche)kanaal of Gieterveensch kanaal, later evenals de plaats Nieuwediep genoemd.