Nieuwe Krim

Ook: De Nieuwe Krim

Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Coevorden ten westen van Coevorden en ten noorden van De Krim (Ov.). Het 'Russisch aspect' van deze streek wordt nog versterkt door de hoeve Sebastopol. Verder ligt hemelsbreed 8 km westwaarts Moscou of Nieuw-Moscou (gemeente Hooge-veen).

Nieuwe Krim is een veenkoloniaal dorp langs de Dommerswijk, ontstaan rond 1900. Na de vervening vestigden zich hier boeren. In de jaren '20 van de 20e eeuw werd in het kader van de Landarbeiderwet een aantal arbeiderswoningen met stukjes landbouwgrond gesticht, identiek van vorm. Een ervan, links van hoeve Sebastopol, is nog aanwezig.