Organisatie

Nieuw Apostolische Kerk

Organisatie type: Kerkgenootschap

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kerkgenootschap, voortgekomen uit de Hersteld Apostolische Zendingsgemeente in eenheid der Apostelen. Na de splitsing in 1946, waardoor het Apostolisch Genootschap ontstond, voert men de naam Nieuw Apostolische Kerk.

Er zijn vijf gemeenten in Drenthe: Assen, Emmen en Hoogeveen, Roden en tweede Exloërmond..

De gemeente in Assen  (1902) is de oudste van deze gemeenten. Het eerste kerkgebouw werd in 1914 ingewijd. Het aantal bedroeg voor de oorlog 250. In 1936 werd het huidige kerkgebouw aan de Prins Hendrikstraat in gebruik genomen. Bij de scheuring in 1946 ging het grootste gedeelte van de gemeente naar het Apostolisch  Genootschap over. Slechts 30 leden bleven over, met het kerkgebouw. Anoo 2007 zijn er 129 geregistreerde leden.

Hoogeveen werd in 1907 opgericht en kreeg in 1917 aanzienlijke versterking door het toetreden van een aantal gereformeerde boerenfamilies uit Alteveer. Voor de oorlog was deze met 450 leden een van de grootste plaatselijke gemeenten in ons land. Dat veranderde toen na de oorlog een conflict ontstond rond de opvolging van de landelijke apostel J.H. van Oosbree. Het merendeel van de leden trad uit en nam de naam Apostolisch Genootschap aan. Nog 15 leden bleven in Hoogeveen over, die voortaan huiskamerbijeenkomsten hielden. In 1951 werd bij gerechtelijke uitspraak de kerk aan de Schutstraat aan hen toegewezen. In 2000 werd deze kerk verkocht en een nieuw kleiner kerkje aan de Zaaier in gebruik genomen voor de 50 leden (2007)

De gemeenschap Tweede Exloërmond (1907) ontstond vanuit Smilde (waar een gemeente werd opgericht in 1903). In 1915 werd de eerste kerk ingewijd en in 1973 verrees een nieuw kerkgebouw aan het Zuiderdiep. Smilde ging in 1946 in zijn geheel over naar het Apostolisch Genootschap.

De gemeente in Emmen ontstond rond 1950 na de vestiging van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU). In 1971 is aan de Heidelaan de huidige kerk gebouwd. In 1999 werden de gemeenten Klazienaveen (1916) en de missiepost in Hardenberg opgeheven en toegevoegd aan de gemeenschap in Emmen.

in Roden bestaat sinds 1964  een gemeenschap. In 2007 met zo'n 100 leden nog geen eigen kerkgebouw.

In de Nieuw Apostolische Kerk staan de evangelieverkondiging en het geloof aan de wederkomst van Christus centraal.