Simon Moulijn

Functie: Schilder, tekenaar, Graficus, Publicist

(Rotterdam 1866 - Den Haag 1948) Schilder, tekenaar, graficus, publicist over kunst.

Opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Werkte tussen 1887 en 1894 veel in Drenthe; tekende o.a. in Aalden, Ballo, Diphoorn, Sleen, Wezup en Zweeloo, waarbij een groeiende invloed van Van Gogh waarneembaar werd. Legde zich na ca. 1897 vooral toe op lithograferen en besteedde daarnaast als docent, organisator en publicist veel energie aan het vergroten van de belangstelling voor grafische kunst.

Een groot deel van zijn nalatenschap bevindt zich in het Drents Museum (als onderdeel van de collectie van de Stichting Schone Kunsten rond 1900), dat in 1989 een grote overzichtstentoonstelling aan hem wijdde (ook te zien in het Dordrechts Museum en het Goltzius Museum in Venlo). Verder is er o.a. werk in het Rijksprentenkabinet te Amsterdam, het Haags Gemeentemuseum, Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam, het Kröller-Müller Museum te Otterlo en het Centraal Museum te Utrecht.