Vincent Willem van Gogh

Functie: Schilder, tekenaar

Hilbrandie-Meijer

(Zundert 1853 - Auvers-sur-Oise, Fr. 1890) Schilder, tekenaar.

Vanaf 1869 opgeleid in de internationale kunsthandel Goupil & Co in Den Haag, in 1873 in Londen, in 1874 en '75 te Parijs. In 1876 werd hij onderwijzer te Ramsgate (Engeland). In 1877 startte hij een predikantenstudie te Amsterdam, die hij in 1878 opgaf om in de Borinage in België evangelisatiewerk te doen.

In 1880 koos Van Gogh voor het kunstenaarschap en begon met het kopiëren van werken van de Franse boerenschilder Jean-Francois Millet. Hij vertrok naar Den Haag om bij de schilder Anton Mauve in de leer te gaan. Zijn broer Theo (geb. 1857) ondersteunde hem financieel. Van Gogh begon in 1882 een relatie met zijn model Sien Hoornik. In 1883 verbrak hij deze relatie en vertrok vanuit Den Haag naar Drenthe, waar hij op 11 september arriveerde te Hoogeveen.

De keuze voor Drenthe was Van Gogh ingegeven door zijn broer Theo, die op de Parijse Salon van 1882 door een Drents landschap van de Duitse schilder Max Liebermann was getroffen. Ook het bezoek van familievriend en schilder Anton van Rappard eerder aan Drenthe was een extra aansporing om in deze provincie bij te komen van zijn ongelukkige liefdesleven. Drie weken verbleef Vincent bij logementhouder Albertus Hartsuiker te Hoogeveen. Hij legde zich toe op het schilderen en tekenen van figuren en landschappen, maakte uitstapjes in de omgeving. Op 2 oktober verliet hij Hoogeveen en ging met de trekschuit naar Veenoord/Nieuw-Amsterdam, waar hij zijn intrek nam in het logement van Hendrik Scholte. Dit huis is anno 2002 gerestaureerd: het museale 'Van Gogh Huis' herinnert aan Van Goghs verblijf in Drenthe. Op 4 december 1883 vertrok hij weer naar Hoogeveen om de volgende dag de trein te nemen naar zijn ouders te Nuenen.

In Drenthe heeft Vincent van Gogh het schilderen geleerd. Hij heeft er een aantal olieverfstudies gemaakt naast vele tekeningen en briefschetsen. In het Drents Museum te Assen bevindt zich 'De turfschuit', een aanwinst uit 1999.

Vanaf 1884 ontwikkelde de kunstenaar zich meer tot boerenschilder. In 1885 schilderde hij in Brabant 'De aardappeleters'. Eind 1885 vertrok Vincent naar de Academie van Antwerpen, in 1886 was hij in Parijs bij zijn broer Theo. Op het atelier van Fernand Cormon onderging hij de invloed van het impressionisme. Moe van de Parijse drukte vertrok hij in 1888 naar Arles in Zuid-Frankrijk. Hier voegde zich Gauguin bij hem, er ontstonden vele ruzies. In die tijd sneed Van Gogh zich een oor af. Na meerdere crisissen werd Vincent in 1890 opgenomen in de inrichting van Dr. Paul Gachet te Auvers-sur-Oise. Op 27 juli schoot hij er zich in de borst, op 29 juli stierf hij, op 30 juli werd hij begraven. Van Gogh heeft als een van de beroemdste schilders ter wereld zijn stempel gedrukt op de moderne schilderkunst van de 20e eeuw. [Hilbrandie--Meijer]