Persoon

Helmer Molema

Functie: Onderwijzer

Geboren: 1822
Gestorven: 1897

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Euvelgunne 1822 - Warffum 1897) Onderwijzer in enkele Groningse plaatsen, onderwijspedagoog en auteur van leerboekjes.

Bekendheid kreeg hij vooral door zijn Woordenboek der Groningsche Volkstaal in de 19de eeuw (1887). Op zijn oude dag stelde hij nog een 'Proeve van een Drents woordenboek' samen, dat in handschrift in de Universiteitsbibliotheek in Groningen wordt bewaard. Het materiaal voor dit woordenboek haalde Molema voor het grootste deel uit een zeer beperkt aantal Drentse geschriften en werken, zoals de woordenlijsten in de Drentsche Volksalmanakken en de Drentse teksten uit Joh.A. Leopold en L. Leopold, Van de Schelde tot de Weichsel (1882). Zijn belangstelling voor het Drents kan hij hebben gekregen door zijn Drentse schoonvader, de in Westerbork geboren predikant Albertus Timmer (1791-1870).

Literatuur

  • Lit.: H. Feenstra en S.J.H. Reker, Helmer Molema. Een schoolmeester maakt een woordenboek (Bedum 1997)
  • G.H. Kocks, 'Molema's Proeve van een Drents woordenboek. Een en ander over zijn bronnen', Driemaandelijkse Bladen 52 (2000).