Persoon

Mepsche, De

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Drents adellijk geslacht, vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig uit Meppen en Zwinderen, vermeld vanaf de 14e eeuw als leenmannen van de bisschop van Utrecht. In de 15e eeuw zijn leden van de familie reeds lid van de ridderschap.

Roelof de Mepsche (overl. 1493) is stamvader van de Groninger tak, die vanaf de 16e eeuw ook tot de Ommelander adel gerekend wordt. Uit deze tak stammen de bekende De Mepsches: Johan de Mepsche (ca. 1520-1585), de fel-katholieke en Spaansgezinde luitenant van de Groninger hoofdmannenkamer, en diens nazaat Rudolf de Mepsche van Faan (1695-1754), berucht van het Monsterproces van Faan. Van deze tak woonden verschillende leden in Drenthe. De Drentse tak van de familie was gevestigd te Dalen, later op de havezate Westrup en te Eelde. Deze tak leverde leden van de ridderschap en gedeputeerde staten en stierf rond 1700 uit.

Literatuur

  • Lit.: Bos, Huizen van stand
  • Nieuwe Groninger Encyclopedie II.