Marwijksoord

Wegdorp met verspreide bewoning in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Rolde) tussen Rolde (noorden) en Grolloo (zuiden).

Betekenis van de plaatsnaam: oord van het geslacht Van Marwijk Kooy.

De nederzetting dateert uit 1919, toen de Stichting Rolder Woningbouw hier vier woningen neerzette. De grond hiervoor werd geschonken door de heer Van Marwijk Kooy, op voorwaarde, dat de plaats zijn naam zou krijgen. Hij was in 1910 de initiatiefnemer van de ontginning van de heidevelden tussen Rolde en Grolloo en eigenaar van de ontginningsboerderijen Marwijkshoeve en Kooyenburg, ook beide naar hem vernoemd, aan de westzijde van de weg Marwijksoord.