Locatie

Mantinge

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Dr.: Maanting

Esdorp in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Westerbork, tot 2000 Middenveld) ten zuiden van Westerbork, ten oosten van Wijster en ten noordwesten van Meppen, Aalden en Zweeloo. Ten noordwesten ervan ligt Mantingerbosch en -weiden, een complex van bos en weilanden (deels natuurreservaat), ten westen het Mantingerbinnenveld (bouw- en weiland) en ten zuiden de woeste gronden Balingerzand en Mantingerzand achter de Mantingerdijk richting Meppen.

In 1335 vermeld als Mantinc, in 1513 als Mantinghe. De betekenis van de naam is: bij de lieden van de persoon Mante, een verkorte vorm van Manfred (mand = zich verheugen).

De plaats is een satellietnederzetting van Westerbork, evenals Bruntinge, Balinge en Garminge; het gebied staat ter plaatse bekend als de Broekstreek.

Schimpnaam voor de inwoners: Stalpaolen (stijve, houterige, weinig plooibare lieden), dezelfde als die van Balinge en Garminge.