Locatie

Makkum

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Diverse personen zijn in de nabijheid van Makkum bezig met het strooien van kunstmest en het zaaien van gewas. Op de achtergrond de achtkante grondzeiler, toen tijdelijk zonder wieken.

Ook: Makken, De Makken

Buurtschap in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Beilen, tot 2000 Middenveld) ten zuidoosten van Beilen. Ten westen ervan ligt het weide- en bouwlandcomplex Makkumermolenstuk; 3,5 km verder zuidwestwaarts de Makkumerplas in het bos- en heidegebied Ter Horsterzand, westelijk van het Linthorst Homankanaal en de spoorlijn Groningen-Zwolle.

In 1362 vermeld als Makinge en Machkijnge, in 1840 als Makken (volgens H. Tiesing fonetisch); de laatste naam leidde naar Makkum. De betekenis luidt: bij de lieden van de persoon Makke, Makka, Makko, Macco. Afgeleid hiervan is de geslachtsnaam Mackinge, Mackynghe, Makkinga en Makkes.