Lheebroek

Bron: Drents Archief

Buurtschap in de gemeente Westerveld (tot 1998 Dwingeloo) ten oosten van Dwingeloo en ten noordoosten van Lhee. Ten westen en noordwesten ervan liggen de Lheedermade (aan de Dwingelerstroom) en de Noord Lheederesch en Zuid Lheederesch, ten zuiden de Lheebroekeresch en de boswachterij Dwingeloo met het uitgestrekte Lheebroekerzand, dat in 1906 door Staatsbosbeheer werd gekocht en in de eerste decennia van de 20e eeuw werd bebost.

Bronnen vermelden: Leerboek (1381), Lederbroke (1381), LheeBroek (1811-1813) en Lhebroek (1851-1855). De betekenis van de naam is: moerassig land (met bos) bij Lhee.

Lheebroek is een satellietnederzetting van Lhee uit de 14e eeuw, gelegen op een zandrug in het beekdal van de Beilerstroom, daarna Dwingelerstroom temidden van broekbossen. Oorspronkelijk telde de nederzetting vijf erven. De buurtschap vormt met Lhee een marke.