Locatie

Langelo

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Dr.: Langel

Esdorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Norg) ten noorden van Norg en ten zuiden van Roden. Ten westen ervan liggen de Langelosche Stukken ten oosten van Aa of Groote Diep, ten zuiden de Langeloërduinen, een bosgebied (sinds 1900) en zandverstuivingsterrein met veel toerisme en recreatie en het Langeloër Hof, het restant van een groot eikenbos. Ten oosten liggen de Looakkers (vnl. bouwland, ook grasland en houtwallen) met ten noorden daarvan de Oosterweg, een vroegere schapendrift.

Het dorp ligt ingebed in een 600 ha groot natuurreservaat van het Norger esdorpenlandschap. Onderaardse opslagplaats voor aardgas van de NAM. (zie: Gasopslag Langelo)

Bronnen vermelden: Langele (1255), Langeloe (1560), Langelo (1851-55), Langeloo (1867-68). De betekenis luidt: het lange bos (gelegen op een lange zandrug tussen het dorp en de Langeloërduinen).

Schimpnamen voor de inwoners: Meelkloeten, Meelboeren.