Persoon

Roel de Lange

Functie: Politieman

Geboren: 1912
Gestorven: 1959

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Oranjedorp 1912 - Meppel 1959) Politieman en schrijver.

Als gevolg van zijn verblijf in Neuengamme vanwege verzetsactiviteiten leed hij aan tbc. Zijn ziekte kluisterde hem lang aan het bed en in deze tijd begon hij te schrijven. Daarna was hij werkzaam bij de rijkspolitie in Zuidlaren; in 1957 ging hij naar Diever.

In 1951 leverde hij aan de Provinciale Drentse en Asser Courant het verhaal 'Strijd in de kerstnacht'. Grote bekendheid kregen de 'Verhalen over 't Zudenveld en heur bewoners' die in 1957 en 1958 in de Emmer Courant verschenen. Ook in het Drents Landbouwblad werd in 1958 een keuze uit deze verhalen geplaatst. Voor de RONO had De Lange een wekelijkse column, getiteld 'De belevenissen van een Drentse dorpsveldwachter'. Vanaf 1956 was hij een belangrijk medewerker van Oeze Volk. In Diever en wijde omgeving heeft hij tal van voordrachten gehouden, die zeer in de smaak vielen. Ook schreef hij met Nell Meyboom-Veltman en Abe Brouwer de revue Liever naar Diever, waarmee de VVV Diever in 1959 het 25-jarig jubileum vierde.

In september 1959 werd hij tijdens een verkeerscontrole aangereden. Aan de gevolgen daarvan overleed hij.

Literatuur

  • Lit.: Nijkeuter, Drentse literatuur.