Laaghalen

Bron: Drents Archief

Esdorp in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Beilen, tot 2000 Middenveld) tussen Assen (noorden) en Beilen (zuiden). Van Hooghalen (oosten) gescheiden door de diep aangelegde rijksweg A28 (Groningen-Utrecht); tussen beide plaatsen liggen verder het bos 't Witte Zand en een sportpark. Ten westen van het dorp ligt de Laaghaleresch; verder westwaarts liggen het Laaghalerveld (bouwland en weiland) en het Laaghalerveen (woeste grond), lopen verder noordwaarts uit met woeste grond (bos en hei) resp. bouw- en weiland. Ten noorden van de plaats liggen het wegdorp Laaghalerveen en het weidecomplex Laaghalergroenland.

Laaghalen vormde eeuwenlang met Hooghalen een eenheid, hetgeen tot uitdrukking komt in oudere benamingen in bronnen: in Halen (1217), Halen (1334). De betekenis is: hoek, afgelegen nederzetting, afgeleid van healh = hoek, afgelegen oord, schuilplaats, vermoedelijk ook van hael = verborgen, heimelijk. In 1851-55 laag Halen, in 1865 Laaghalen.