Locatie

Krakeel

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Hoogeveen, gemeente

Buurtschap in de gemeente Hoogeveen, vroeger een opgaande, waarnaar een wijk in het oostelijk deel van de stad Hoogeveen ten noorden en westen van de Hoogeveensche Vaart werd genoemd. Ten oosten van dit kanaal ligt nog de oude bebouwing langs de kaarsrechte weg Krakeel; parallel eraan zuidelijk hiervan de Krakeelsche Dijk.

De bebouwing vond plaats langs de vroegere Krakeelsche Opgaande, ook wel Bentincksdiep (1900; HAD). De Krakeelsche Dijk - met tientallen oude eiken - werd gespaard bij de stadsuitbreiding van Hoogeveen-Zuid. De fraaie laan is nu wandelweg en fietspad.

Bronnen vermelden: (Het) Krakeel (1845) en Het Krakeel (1899). De betekenis ervan is: hevige, luide en vinnige woordenwisseling; vaak ging het hierbij om betwiste stukken grond.