Kostvlies

Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Gasselte) ten noorden van Gasselte en ten zuidoosten van Gieten.

Bronnen vermelden: Kost Vleesch (1832), Kostvleesch (1851-55) en Kostvlies (1896). Oorspronkelijk een veldnaam, die aangeeft dat de ontginning veel moeite kostte.

De nederzetting is omstreeks 1850 gesticht door de Gelderse eekschillers Van 't Hof en Dokter. De plaats ligt op de rand van zand en veen, hoewel de bewoners mentaal 'zandelingen' waren. De school uit 1930 is thans buurthuis. In Kostvlies lag het spoorwegtracé van de voormalige Noord-Ooster Locaal Spoorweg Maatschappij; in de Hondsrug zit nabij bungalowpark Ravijnzicht een 8 m diep 'spoorgat'. De spoorlijn is in 1978 opgebroken, maar is op sommige plekken nog duidelijk waarneembaar. Ten oosten van Kostvlies ligt nabij Gasselte het oude trafostation ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening.