Kolderveense Bovenboer

Bron: Drents Archief
»Wegdorp in de gemeente Meppel (tot 1998 Nijeveen) ten noordwesten van Nijeveen en overgaande in Nijeveense Bovenboer (oosten) en De Klosse (Ov.; westen). Tussen het dorp en Kolderveen (zuiden) loopt zuidwaarts het kanaal Kolderveensche Westergrift. Een deel van de nederzetting heet Gorthoek (aan de gelijknamige weg), vroeger een aparte buurtschap als Gortebrijhoek (1851-1904). De buurt van de Kolderveense Bovenboer tussen de Kolderveense Westergrift en de Klosse heette vroeger de Keutelstraat. Ten noorden van de plaats ligt Kolderveen(-)boven, ten zuiden Kolderveen(-)binnen, beide weidegrondcomplexen (1851-55 samen Kolderveen Boven). Atlassen en kaarten vermelden: in 1811-13 Colderveense Bovenboer, in 1865 Kolderveensche bovenboer en in 1867 Kolderveensche Bovenboer. De betekenis van de plaatsnaam is: de bovenbuur (boer = buur) van Kolderveen. Kolderveense Bovenboer bezit een aantal zgn. kameeldakboerderijen uit de 18e en 19e eeuw; zij duiden op de Overijsselse invloed in dit gebied.