Locatie

Kloosterveen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Veenkolonie in de gemeente Assen ten westen van Assen aan de Drentsche Hoofdvaart. Ten noorden ervan ligt tot de grens met de gemeente Noordenveld (tot 1998 Norg) Polder Kloosterveen. Ten zuiden ervan is in 1998 het Smildeger gedeelte van het Pelinckbosch bij Assen gevoegd, inclusief huis en tuin van Boslust. Door nieuwbouw is het dorp de laatste jaren uitgegroeid tot een stadswijk van Assen.

In 1845 vermeld als Kloosterenveen. De betekenis is: veen van het klooster te Assen (Mariënkamp.

In 1854 werden de Klooster- of Landschapsvenen door de verbreding van de Witte Wijk via de Drentsche Hoofdvaart bereikbaar. In 1772 waren deze aangekocht door de Annerveensche Heeren Compagnie onder leiding van Lambartus Grevijlink. In 1867 wordt door J. Kuyper en in 1896 in HAD het huidige Smilde ook als Kloosterveen weergegeven.