Locatie

Klooster

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente Coevorden, pal ten zuiden van Coevorden tussen het industrieterrein van de stad en de rijksweg N34 (Emmen-Gramsbergen).

Bronnen vermelden: 1328 ten Cloester, 1851-55 (GHAN) en 1868 't Klooster.

Het klooster Mariënkamp van Coevorden is in 1256 overgeplaatst naar Assen. Er bestaat twijfel over de juiste plaats. De Quedam Narracio wijst (de nabijheid van) Ane aan als plek, ter boetedoening voor de slag (1227). H. Minderhoud houdt het op de plaats nabij de Grote en Kleine Schere; volgens hem is de havezate Huis ten Klooster (13e eeuw - 1673) op de fundamenten van het klooster gebouwd, dat hier stond in de periode 1234-1256 en verhuisde wegens muggenplagen in het moerassige gebied. Ds. Picardt wees de plek ervan aan nabij Padhuis aan het Schoonebekerdiep op een wat hoger gelegen zandgebied; hier staat nog het 'kloosterbosje'.