Kavelingen

Bron: Gemeente Borger-Odoorn

Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) tussen Valthermond (zuidwesten) en Musselkanaal (Gr.; noordoosten) aan de oostzijde van het kanaal Eerste Valthermond.

De betekenis van de plaatsnaam luidt: percelen van drooggemaakte landerijen, kavels. In 1851-1919 in atlassen vermeld als De Kavelingen.

In 1853 werd het kanaal Kavelingen gegraven vanaf Musselkanaal. Eerst werd de nederzetting slechts tijdelijk bewoond door seizoenarbeiders uit Friesland en Duitsland, later kreeg zij, in de schaduw van Valthermond, permanente bewoning. Het dorp is van bijzondere historische waarde, omdat het kanaal, en daarmee de veenkolonie als geheel, intact is gebleven.