Locatie

Kanaal Buinen-Schoonoord

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kanaal, ca. 16 km lang, in eerste instantie bedoeld om te komen tot een scheepvaartverbinding tussen het Oranjekanaal (via de Borger Zijtak) en het Stadskanaal (via het Zuider Hoofddiep).

Tot stand gekomen onder druk van de behoefte aan werkverschaffingsobjecten. De aanleg vond plaats in de periode 1926-1930 en werd grotendeels door het Rijk betaald. Voor de exploitatie werd in 1926 de N.V. Kanaalmaatschappij Buinen-Schoonoord opgericht. In 1953 nam het Rijk het kanaal over. Vervolgens ging het in 1965 over naar de provincie Drenthe en daarna naar het waterschap Oostermoerse Vaart. De exploitatie van het kanaal heeft nooit tot een batig saldo geleid. Het heeft geen functie meer als vaarweg.