Locatie

Kalteren

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Ook: Kalthoorn

Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente Westerveld (tot 1998 Diever) ten westen van Diever. Ten noorden ervan ligt het weidecomplex Kalterbroeken, met een visvijver. Het dorpje is in de loop der tijd verplaatst. Atlassen en kaarten registreren in de 19e eeuw Kalteren ten noordwesten van Diever, ten westen van de Noordesch en ten oosten van de Kalterbroeken. In HAD (1900) komt de plaats over als een nieuwe lintachtige nederzetting op de huidige plek.

Bronnen vermelden: Calthorne (1209), Kaltheren (1481) en Kalteren (1598-1600). De plaatsnaam is afgeleid van kallen = praten of kalt = koud, verder van horn = hoek. De betekenis kan zijn: a) praathoek, b) koude hoek, buurt. Minder waarschijnlijk is de uitleg: Cal-thorne: kale doorn.