Locatie

Kalenberg

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Dr.: Kalenbarg

Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente Hoogeveen (tot 1998 Ruinen) ten noordwesten van Hoogeveen en Fluitenberg. De plaatsnaam is afgeleid van kaal = onbedekt, onbegroeid. De betekenis ervan luidt: kale, niet begroeide, onbedekte hoogte, heuvel of berg.

Restant uit de laatste ijstijd, de Weichsel-ijstijd. De keileem verweerde aan de oppervlakte tot zgn. keizand. Plaatselijk is een strooiing van keien alles, wat nog van de morene rest. Van de smeltwaterafzettingen, die oorspronkelijk op de morene waren gelegen, zijn enkele resten bewaard gebleven. Naast de Kalenberg zijn dat de Fluitenberg en de Hunnenkloosterberg ten zuiden van Hees.