Wilhelm Jonker jr.

Functie: , Leraar

(Den Helder 1849 - Den Haag 1932) Evangelist en leraar voor de Vrije Zendingsgemeente.

Jonker heeft van 1885-1891 gewerkt in Erica. Daarvoor trok hij als correspondent van de Nederlandsche vereeniging tot Afschaffing van Sterken drank door Drenthe. In het Groninger Volksblad publiceerde hij 'Brieven uit Drenthe'. Over zijn ervaringen in Drenthe schreef hij in 1923 het boekje Het Morgenrood in de Drenthsche Venen. In 1880 werd hij leraar van de Vrije Zendingsgemeente in Meppel, een afdeling van de 'kerk' van ds. Hermannus Wilhelmus Witteveen uit Ermelo. In 1885 ging hij naar Erica, waar hij werkte als evangelist tot 1891. In de winter organiseerde hij bijbellezingen in verschillende arbeiderswoningen, die ook door rooms-katholieken werden bezocht. Zijn vrouw stichtte een naai- en breischool. De kerkdiensten werden bij hem thuis op de deel gehouden en daarna in een mede dank zij de firma Scholten tot stand gekomen lokaal, dat ressorteerde onder Nieuw Amsterdam. In 1899 kwam er een kerk aan de Vaart. Erica werd in 1924 een zelfstandige Hervormde Gemeente.