De Horst

Bron: Drents Archief

Dr.: De Hörst - Buurtschap van (grote) boerderijen in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Peize) tussen Peize en Eelde-Paterswolde aan de gelijknamige weg.

Van west naar oost onderverdeeld in Voorste, Middelste en Achterste Horst of Achterhorst (19e eeuw). Zij omvatten resp. het Horster Eschje, de hoeve Middelhorst (1867: Middenhorst) en de aloude versterkte boerderij Ter Hansouwe (1487; nu bed and breakfast). Het huidige gebied De Riet ten zuiden van De Horst heette omstreeks 1900 (HAD) nog Horsterveld. Bronnen vermelden: in 1363 van der Horst, in 1479 ter Horst, in 1563 op die Horst, in 1851-55 Peizer Horst en in 1868 Peizerhorst. Horst betekent: met kreupelhout en / of bomen begroeide zandhoogte.