Holsloot

Langgerekte buurtschap, ca. 2 km, gelegen ter weerszijden van de Verlengde Hoogeveensche Vaart in de gemeente Coevorden (tot 1998 Sleen) ten westen van Veenoord en Nieuw-Amsterdam en ten zuidoosten van Oosterhesselen.

Ten zuiden ervan liggen het Hoolingerveld en het gehucht Den Hool, waarmee de plaatsnaam toponymisch verwant is; hol = laag, in een uitholling gelegen, moerassig. Dwars door de buurtschap loopt in noordoost-zuidwestelijke richting het Holslootsdiep. Holsloot ontwikkelde zich tussen 1850 en 1860 na het graven van de Verlengde Hoogeveensche Vaart; de eerste bewoners waren kanaalgravers, veenarbeiders en dagloners. De oorspronkelijke keten en hutten maakten in de 20e eeuw plaats voor boerderijtjes. Langs het kanaal ontstonden ontginningsboerderijen. Zodoende werd Holsloot een boerendorp met lintbebouwing. Centrum van de nederzetting werden de brug en het erbij liggend café, waar reizigers, kooplieden, turfschippers en smokkelaars kwamen. Het dorpshuis De Linden is gevestigd in de voormalige lagere school. Aan de westzijde in de buurtschap ligt het in het oog springende verkeersknooppunt Holsloot (kruising wegen N34 met N37).