Erik Harteveld

Functie: Acteur, regisseur, Muzikant

(Assen 1955) Acteur, schrijver, regisseur, muzikant.

Speelt vanaf 1969 bluesmuziek. Opgegroeid in Assen en Grolloo, verhuisde later naar Rasquert. Sinds 1995 leider van De Kopstubbers. Schrijft teksten en muziek voor deze Drentstalige band. Produceerde drie cd's, in eigen beheer uitgegeven. Harteveld zingt en speelt gitaar, accordeon en mondharmonica. Acteerwerk: An 't Voetenende (1985, Noord Nederlands Toneel); Echte Kerels (1997, Theater te Water). Radiowerk: Medewerking aan 'Mandielig' van Radio Noord (1986), 'Boenders en Bözzels', Radio Drenthe met Roelof Pieters (1989-1991). Televisiewerk: teksten, productie, spel en regie 'Kwaanskwies' (1995-1996), 'RikRak', Drentse cursus met André Buurma (1997-1998); 'De Berichten' (1999-2000), 'Het Kleine Huis op de Heide' (2001-2002), 'Erven Takens' met André Buurma en Wilt Stel (2002-2003), 'Show-Orkest Trio Alabama' met Stel en Buurma (2002-2003). Schreef sinds 1993 de column '1000 Jaor Drenthe' in het Nieuwsblad van het Noorden, evenals de rubriek 'Vrouw Koetje', gebundeld in Veur de ewigheid... Vrouw Koetje vertelt (2002).

Publiceerde in 1995 de gedichtenbundel Hoss is dood, waarin het verlangen naar de onbezorgde kinderjaren een belangrijk leidmotief is. Toneelstukken: Kriet op Tiet, Breien veur Burundi. Proza: Lijst van Alter Ego's: Dickie Dictie, Willie Olde Weckering, Mans van de Scheper, Rieks Reinders, Neef Stel, Onan de Batavier, Baas van Bambi, Onkel Willie, Job van Job en Bea, Mans van de Berichten, Sake Sijkenga, Louis Veldkamp, Vrouw Koetje, Thijs Takens, Ab Soechies. Verder teksten voor Aaldert Karstens: Drentsperantoleraar, Oorlogscorrespondent, Sleutelbretdocent, en voor Ulli Blausiegel Ornitholoog. Werd in 2006 stadsdichter van Assen.

Discografie: Altied Pech, Kopstubbers (cd 2000), Zummerfeest, Kopstubbers (cd 2002), Not Normal Anymore!, Kopstubbers (dvd 2003).