Alfred Karel Maria Hafkenscheid

Functie: Schilder

(Blitar, Java 1936)

Schilder. Zoon van een planter in Nederlands-Indië. Bracht de oorlog door in diverse Jappenkampen. Kwam na de oorlog naar Nederland. Als kind was hij in de kampen al bezig met het tekenen van de omringende natuur. Hafkenscheid heeft geen normaal onderwijs kunnen volgen. In 1960 besloot hij om kunstschilder te worden; daarin was hij autodidact. In 1968 vestigde hij zich in Schipborg. Met Jelle Otter werkte hij een aantal jaren aan de restauratie van muurschilderingen in diverse kerken, o.a. aan de middeleeuwse bijbelse schilderingen in de Martinikerk te Groningen. In 1971 werd hij toegelaten tot de BKR. Het voordeel van deze kunstenaarsregeling was de garantie van een zeker inkomen, het nadeel de dwang om werk te leveren. Zijn realistische werken op groot formaat zijn indringend, de landschappen laten vooral de oervorm zien, de figuurstukken de verlaten mens.