't Haantje

Bron: Gemeente Borger-Odoorn

Buurtschap in de gemeente Coevorden.

Tot 1998 Sleen en Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) aan weerszijden van het Oranjekanaal (gemeentegrens) aan de wegen 't Haantje (Coevorden) en Haantje (Borger-Odoorn).

Het Coevorder gedeelte is bijna 2,5 km, het andere deel bijna 2 km lang. De naam van het lintdorp, in 1899 als Het Haantje en in 1900 als Haantje vermeld, zou afkomstig zijn van een halve eik in de vorm van een haan in een zandvlakte, dan wel van een buxus tegenover het café, welke als een haan was geknipt. Een andere lezing is, dat de naam te danken is aan een uithangbord van de lokale herberg, aldus een informatiebord bij de brug voor het café.

De nederzetting is ontstaan aan het Oranjekanaal door vervening en turfvaart. De school is in de jaren '90 van de vorige eeuw gesloten, evenals het kleine evangelisatiekerkje, nu een woonhuis.

Op 1 december 1965 vond bij het plaatsje een ramp plaats, toen een 50 m hoge boortoren van de NAM wegens te hoge gasdruk (op 4 km diepte) door een scheur in de grond verdween. Het lek werd tenslotte vanuit een nieuw aangelegde boorput met een cementinjectie gedicht. De enorme krater werd volgestort met een grote hoeveelheid grond, zodat een nieuw meertje gevormd werd, waaromheen bomen zijn aangeplant. Het geheel wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is vanaf de weg De Hullen te zien.